Ήταν κάτι το μοναδικό, το συγκλονιστικό. Ο λόγος για το οδοιπορικό που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων με πρωτοβουλία του Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη στον τόπο της θυσίας στο Ύψωμα 731 στην περιοχή της Κλεισούρας αρκετά χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, το Σάββατο 15 Μαρτίου 2008.
Εκεί όπου από τις 9 Μαρτίου 1941 μέχρι τις 13 του ίδιου μήνα οι στρατιώτες του 5ου Συντάγματος Πεζικού, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Τρικαλινοί, έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες νικηφόρες μάχες ενάντια στους Ιταλούς. Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες.
Η συγκίνηση της τρικαλινής αντιπροσωπείας, εισερχόμενη στα σύνορα της Κακαβιάς, αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια του οδοιπορικού έκδηλη, ενώ τα περισσότερα μέλη της αποστολής δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, όταν μαθητές από ένα Ελληνικό Σχολείο στο χωριό Δερβιτσάνη τους υποδέχθηκαν με σημαίες, ποιήματα και χορούς της πατρίδας μας.
Η τρικαλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη και στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος, νομαρχιακοί σύμβουλοι, Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, συγγενείς των ηρώων στρατιωτών και τα μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε για τη συλλογή στοιχείων για το Ύψωμα 731 και τη διοργάνωση εκδηλώσεων προς τιμήν των ηρώων μαχητών στρατιωτών που έπεσαν υπέρ πατρίδος, αναχώρησε από τα Τρίκαλα το Σάββατο το πρωί στις 6.00, με κατεύθυνση τα ελληνοαλβανικά σύνορα και τον Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς.
Αφού έγινε ο απαραίτητος έλεγχος των διαβατηρίων και ταυτοτήτων τα μέλη της τρικαλινής αντιπροσωπείας αναχώρησαν για το χωριό Βουλιαράτες 5 χιλιόμετρα από την Κακαβιά.
Έξω από την εκκλησία της Αγίας Σκέπης την τρικαλινή αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ. Ξέρας και ο σύμβουλος του Έλληνα Προξένου στην Αλβανία κ. Κουτσός.
Στον αύλειο χώρο της εκκλησίας όπου βρίσκεται ένα μνημείο και ελληνικοί τάφοι 59 στρατιωτών, έγινε τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών.
Η τρικαλινή αντιπροσωπεία συνοδευόμενη μέχρι και την έξοδό της από τα αλβανικά σύνορα, από εκπροσώπους του Προξενείου και τον Περιφερειάρχη, αναχώρησε για την Κλεισούρα.
Στα Στενά της Κλεισούρας όπου έγιναν οι φονικότερες μάχες του Ελληνοϊταλικού πολέμου, υπάρχει ομαδικόςτάφος 400 ελλήνων στρατιωτών τον οποίο τα μέλη της τρικαλινής αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν.
Λίγη ώρα αργότερα η τρικαλινή αποστολή έφθασε στην Κλεισούρα, στο Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, όπου φυλάσσονται τα οστά 215 ελλήνων στρατιωτών.
Εκεί αρχικά έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως τα μέλη της αποστολής αναφώνησαν τον εθνικό μας ύμνο. Ακολούθησαν ομιλίες από το Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Μιχάλη Ταμήλο και τον Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου κ. Ξέρα.
Το μέλος της Επιτροπής για το Ύψωμα 731 Υποστράτηγος ε.α. κ. Γεώργιος Βασιλείου στην ομιλία του αναφέρθηκε στο χρονικό των μαχών, ενώ το προσκλητήριο νεκρών εκφωνήθηκε από τον σχολικό σύμβουλο και μέλος της Επιτροπής για το Ύψωμα 731 κ. Γιώργο Παπαβασιλείου.
Στην ομιλία του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης τόνισε:
«Βρισκόμαστε στην Κλεισούρα για να τιμήσουμε τους Έλληνες που έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία. Τιμούμε όλους τους γνωστούς και αγνώστους που έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλά ιδανικά που πάντα ο Ελληνισμός έμαθε να υπηρετεί.
Εμείς ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία σαν Νομαρχία, με επικεφαλής τον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου κ. Γιάννη Σακελλαρίου, τον Στρατηγό κ. Βασιλείου, τον Δήμαρχο κ. Παπαστεργίου, τον Διευθυντή κ. Παπαβασιλείου, τον καθηγητή κ. Ζιάκα, τον κ. Ραντογιάννη, όλοι εξαίρετοι πατριώτες, με σκοπό να τιμήσουμε τους νεκρούς όλου του Ελληνισμού, αλλά ειδικότερα αυτούς του 5ου Συντάγματος Πεζικού.
Αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε θα συνεχιστεί και να είστε όλοι βέβαιοι ότι το χρέος και η τιμή στη μνήμη αυτών των ηρώων θα το επιτελέσουμε στο ακέραιο και η μνήμη τους θα αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τους έλληνες όλων των γενεών».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος επεσήμανε:
«Αυτό που κάνουμε είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα μια ευρωπαϊκή χώρα, καταξιωμένη σε όλο τον κόσμο. Αξίζουν συγχαρητήρια και στο Νομάρχη και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, γιατί ήταν κάτι που το θέλαμε και ίσως να μη το φανταζόμασταν πόσο πολύ θα μας επηρεάσει και θα μας συγκινήσει. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας, προκειμένου αυτό που είδαμε σήμερα να συνεχιστεί και να αποκτήσει σάρκα και οστά».
Ο Περιφερειάρχης κ. Ξέρας στον χαιρετισμό του υπογράμμισε:
«Θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε εδώ, όχι μόνο για να τιμήσετε τους αγώνες και την ιστορία του Ελληνικού Έθνους, αλλά και να τιμήσετε τους αγώνες που δίνουμε εμείς σήμερα εδώ. Είμαι σίγουρος ότι επιστρέφοντας πίσω θα έχετε τις καλύτερες αναμνήσεις και ότι θα στηρίξετε αυτόν τον Ελληνισμό εδώ που δίνει διαχρονικά τον αγώνα του για να δικαιωθεί».
Στη συνέχεια ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης δώρισε στο Ναό της Αναστάσεως του Χριστού μια εικόνα και μαζί με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Ταμήλο έδωσαν αναμνηστικά δώρα στον Περιφερειάρχη κ. Ξέρα και την εκπρόσωπο της Πρεσβείας κ. Διγενάκη.
Αμέσως μετά αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Νομάρχη κ. Βλαχογιάννη αναχώρησε για το Ύψωμα 731.
Φθάνοντας στο Ύψωμα και βλέποντας απέναντι τα σκληροτράχηλα βουνά, το κατεστραμμένο οχυρό, τις τρύπες που σχηματίστηκαν από τις οβίδες των Ιταλών (ο λόφος από τους συνεχείς βομβαρδισμούς υποχώρησε 6 μέτρα) και τα αυτοσχέδια οχυρά των ελλήνων στρατιωτών που τα έφτιαξαν σκάβοντας το έδαφος (αλεποφωλιές) τα μέλη της αποστολής έμειναν άφωνα. Κανείς δεν φανταζόταν πόσο πολύ θα τους επηρέαζε το συγκεκριμένο μέρος.
Εντυπωσιακό ήταν επίσης ότι στην επιφάνεια του εδάφους στο Ύψωμα 731, υπήρχαν διασκορπισμένα θραύσματα από οβίδες, σφαίρες, οβίδες και εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Αρχικά έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από το Νομάρχη κ. Βλαχογιάννη και τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Ταμήλο και εν συνεχεία συμβολική δενδροφύτευση τριών κυπαρισσιών από τον κ. Βλαχογιάννη, τον κ. Ταμήλο και τον Υποστράτηγο κ. Βασιλείου.
Με την ολοκλήρωση αυτής της λιτής τελετής, ο γιος του Συνταγματάρχη και Διοικητή του 5ου Συντάγματος Πεζικού Γεωργούλα, Σταύρος Γεωργούλας σε δηλώσεις του τόνισε:
«Εδώ ήταν ένα σημείο που είχε καθορίσει το Ιταλικό Επιτελείο ως κομβικό σημείο για την εξέλιξη του πολέμου. Παρουσία του Μουσολίνι στις 9 Μαρτίου άρχισε μία από τις μεγαλύτερες μάχες. Οι Ιταλοί άρχισαν να βομβαρδίσουν 400 πολυβόλα και 200 αεροπλάνα. Οι Έλληνες έφτιαξαν τις λεγόμενες φωλιές της αλεπούς, όπου προφυλάσσονταν από τα θραύσματα των οβίδων.
Αργότερα άρχισε η επίθεση του Ιταλικού Πεζικού, με τους Ιταλούς να πιστεύουν ότι δεν είχε μείνει ζωντανός κανείς έλληνας στρατιώτης. Με το που οι Ιταλοί ανέβηκαν στο Ύψωμα 731, οι έλληνες ξεπεταχτήκανε από τα αναχώματα και τους απωθήσανε αμέσως. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 13-14 Μαρτίου, με καθημερινές φοβερές μάχες.
Αυτή είναι η ιστορία και είναι πάρα πολύ συγκινητικό να είσαι εδώ επάνω και να ξέρεις ότι εδώ σκοτωθήκανε και δώσανε τη ζωή τους τόσα άτομα για να μπορέσουμε εμείς να ζούμε καλύτερα».
Στη συνέχεια η τρικαλινή αντιπροσωπεία αναχώρησε για το χωριό Τεριεχάτη όπου έγινε στάση για γεύμα.
Εκεί ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Βλαχογιάννης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Προξενείου και τον Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου για την πολύτιμη προσφορά τους, αλλά και όλα τα μέλη της τρικαλινής αποστολής για την συμμετοχή τους σε αυτό το οδοιπορικό.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο φιλόλογος-ιστορικός και μέλος της Επιτροπής για το Ύψωμα 731 κ. Ζιάκας Γεώργιος ανέγνωσε ποίημα που έγραψε ο ίδιος.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Ελληνικό Σχολείο Δερβιτσάνης (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο) με 176 μαθητές (38 στο Δημοτικό, 51 στο Γυμνάσιο και 87 στο Λύκειο) και με 17 άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό.
Εκεί τα μέλη της αποστολής έτυχαν θερμότατης υποδοχής από το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους μαθητές που κρατούσαν ελληνικές σημαίες, τον πρόεδρο του χωριού και τους κατοίκους.
Κατά τη συνάντηση των κ.κ. Βλαχογιάννη και Ταμήλου με τον πρόεδρο του χωριού και τον υπεύθυνο του σχολείου, ο Νομάρχης Τρικάλων πρότεινε να τους καλέσουν στα Τρίκαλα για να παραστούν στις εκδηλώσεις που γίνονται για την απελευθέρωση της πόλης.
Αμέσως μετά στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, οι μαθητές παρουσίασαν ένα μικρό πρόγραμμα που περιελάμβανε ποιήματα, χορούς και τραγούδια της πατρίδας μας. Τα μέλη της αποστολής δεν έπαψαν στιγμή να χειροκροτούν και αρκετοί από αυτούς δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Βλαχογιάννης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση και περηφάνια που είμαστε κοντά σας. Η καρδιά του Ελληνισμού σίγουρα χτυπάει στη Δερβιτσάνη και γι’αυτό είμαστε όλοι περήφανοι και σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Να είστε σίγουροι ότι τα χειρότερα τα έχουμε πίσω μας, τα καλά έρχονται. Θα γίνουμε πάλι μια γειτονιά, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα είστε και θα είμαστε όλοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Η Ελλάδα συμπαρίσταται σε αυτό, θέλει να γίνει η Αλβανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εσείς να έχετε τα πλήρη δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη.
Θα είναι η Ελλάδα δίπλα σας, θα είναι ο Ελληνισμός δίπλα σας. Εμείς οι Τρικαλινοί έχουμε ιδιαίτερους δεσμούς σ’αυτή την περιοχή. Σε μας έλαχε ο κλήρος να στείλουμε τα παλικάρια στο Ύψωμα 731 που κράτησαν την εαρινή επίθεση των Ιταλών. Είναι οι σύγχρονες Θερμοπύλες, ο σύγχρονος Μαραθώνας. Σήμερα αποτίσαμε φόρο τιμής και φόρο τιμής και σε εσάς για την προσφορά σας στο Έθνος, τον Ελληνισμό, την Πατρίδα, αλλά και στη χώρα της οποίας είστε πολίτες. Σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε δίπλα σας».
Με τη λήξη των χαιρετισμών, ο Νομάρχης Τρικάλων δώρισε στο σχολείο, δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές με εκτυπωτή, υλικό για τις ανάγκες του σχολείου και αναμνηστικά δώρα.
Αναχωρώντας από το Σχολείο το οδοιπορικό που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων και με πρωτοβουλία του Νομάρχη κ. Ηλία Βλαχογιάννη, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την εκδρομή – προσκύνημα επέστρεψαν στα Τρίκαλα με τις καλύτερες εντυπώσεις και ευχαρίστησαν θερμά το Νομάρχη γι’αυτή του την πρωτοβουλία να αποτίσουν οι Τρικαλινοί φόρο τιμής στους ήρωες μαχητές του 5ου Συντάγματος Πεζικού με επιτόπια επίσκεψη στο θρυλικό Ύψωμα 731.
Βέβαια οι εκδηλώσεις δεν θα σταματήσουν εδώ, αφού στις 6 Απρίλη αυτό το οδοιπορικό θα παρουσιαστεί σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση που ετοιμάζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, παράλληλα και με την παρουσίαση του βιβλίου του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Σούρλα Γεωργίου με τίτλο «Οι ήρωες του ’40 περιμένουν».
Ἀναδημοσίευσις ἀπὸ τὸ trikala.gr, 17-3-2008.
Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ - Σελίδες Πατριδογνωσίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου