Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (ἱστολόγιον)
«Αἱ ἰταλικαὶ στρατιωτικαὶ δυνάμεις προσβάλλουσιν ἀπὸ τῆς 05:30 ὥρας τῆς σήμερον τὰ ἡμέτερα τμήματα προκαλύψεως τῆς Ἑλληνοαλβανικῆς Μεθορίου. Αἱ ἡμέτεραι δυνάμεις ἀμύνονται τοῦ Πατρίου ἐδάφους.»

Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (κεντρικὸς ἱστοχῶρος)
Σελίδες Πατριδογνωσίας - Φειδίας (ἱστολόγιον) - Περικλῆς Γιαννόπουλος - Ἀντίβαρο - Πολυτονικό

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

Ὑποβρύχιο Παπανικολής

Το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» (Υ-2) είναι το Υ/Β που παρουσίασε την μεγαλύτερη δράση κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ειδικώτερα κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο.

Με τις πρώτες επιτυχίες ενθουσίασε τον Ελληνικό Λαό, γιατί εδειξε ότι μπορούσαμε να αμφισβητήσουμε τηγ κυριαρχία του πανίσχυρου Ιταλικού Στόλου στις κύριες γραμμές του ανεφοδιασμού του στην Αδριατική.

Το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ήταν το πρώτο Υ/Β που απέπλευσε την 28 Οκτω6ρίου 1940 στις 16:00 με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη ΜΙΛΤΟ ΙΑΤΡΙΔΗ. Η ώρα αυτή είχε επιλεγεί ώστε να αποφύγει το ημερήσιο ταξίδι σεκατάδυση.

Στην δεύτερη περιπολία του τον Δεκέμβριο του 1940 εβύθισε 2 εμπορικά τα MS ANTOINETTA (22-12-40) και MV FIRENZE (24-12-40), τα οποία όμως επροστατεύοντο από συνοδά, τα οποια το καταδιώξαν χωρίς αποτελεσμα.

Στην τρίτη περιπολία του, τα μεσάνυχτα της 29 Ιανουαριου 1941 πλέοντας στην επιφάνεια ενετόπισε ενα φορτηγό που το βύθισε με 1 Τ/ Λ ενώ μετά από λίγο καταδιώχθηκε από 3 Α/Τ επί αρκετό χρόνο. Αποτέλεσμα τωγ επιτυχιών αυτών ήταν η προαγωγή επ' ανδραγαθία του Κυβερνήτη του Υ/Β.

To "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" θα εκτελέσει πλήθος πολεμικών περιπολιών και κατά τη δεύτερη φάση του πολέμου,με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ν.ΡΟΥΣΣΕΝ ο οποίος χάνει τελικά τη ζωή του κατά το κίνημα του Απριλίου του 1944.

Ο πυργίσκος του σώζεται έξω από Ναυτικό Μουσείο.
Ἀναδημοσίευσις ἀπὸ τὸ asxetos.gr, 28-10-2005.


Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ - Σελίδες Πατριδογνωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου