Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (ἱστολόγιον)
«Αἱ ἰταλικαὶ στρατιωτικαὶ δυνάμεις προσβάλλουσιν ἀπὸ τῆς 05:30 ὥρας τῆς σήμερον τὰ ἡμέτερα τμήματα προκαλύψεως τῆς Ἑλληνοαλβανικῆς Μεθορίου. Αἱ ἡμέτεραι δυνάμεις ἀμύνονται τοῦ Πατρίου ἐδάφους.»

Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (κεντρικὸς ἱστοχῶρος)
Σελίδες Πατριδογνωσίας - Φειδίας (ἱστολόγιον) - Περικλῆς Γιαννόπουλος - Ἀντίβαρο - Πολυτονικό

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

Ὕψωμα 731, ἡ δόξα τῆς Ἑλλάδας, τῆς Θεσσαλίας, τῶν Τρικάλων

Στην πετυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε (9-3-2009) στο Πνευματικό Κέντρο για το ύψωμα 731, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δικαιούται των συγχαρητηρίων όλου του λαού των Τρικάλων, που έφερε στη μνήμη μας γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στα βουνά της Αλβανίας.

Εξήντα οκτώ και πάνω χρόνια, τα παιδιά της Ελλάδας και ειδικότερα τα παιδιά της Θεσσαλίας, των Τρικάλων του 5m Συντάγματος, περιμένουν την συλλογή των λειψάνων και την τοποθέτησή τους σε χώρο, που τον οφείλουμε σ' αυτούς που έπεσαν ηρωικά και δικαιούνται να έχουν οι νεκροί μας.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, που δίψαγε για αναγνώριση και τιμή των νεκρών, τονίστηκε από τους ομιλητές, τον Νομάρχη Τρικάλων κ. Βλαχογιάννη, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Σούρλα, πρωταγωνιστές του όλου εγχειρήματος, τον δημοσιογράφο κ. Φυντανίδη, η σημασία που έχει για ολόκληρο το Έθνος η τοποθέτηση στο χώρο της θυσίας 731 της Αλβανίας, ενός καλαίσθητου μνημείου, αντάξιο της μεγάλης προσφοράς των ηρωικών μαχητών κατά την περίοδο της φασιστικής επίθεσης.

Μεταξύ των ηρώων μαχητών, που έπεσαν ένδοξα για την πατρίδα, στην αίθουσα ήταν παρών και ο επιζήσας Αθανάσιος Αναστασόπουλος από το Γενέσι, ο οποίος από την θέση του εξιστόρησε με απλά λόγια την δεινή θέση των μαχητών και το θάρρος και την ανδρεία που επέδειξαν, όταν το ύψωμα από 731, κατέληξε σε 726, από τις χιλιάδες βόμβες που οι Ιταλοί έριξαν σ' αυτό.

Εκεί ακούστηκε η προτροπή του Ντάσκα «Λεβέντες μου, ένα βήμα πίσω, χάνεται η Ελλάδα...».
Έτσι λοιπόν η Ελλάδα, η Θεσσαλία, τα Τρίκαλα με τα παιδιά του 5ου Συντάγματος, έγραψαν Ιστορία, οι λεβέντες του Ντάσκα δικαιούνται να γραφούν με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους στο μνημείο της θυσίας, σαν ελάχιστη τιμή στο μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής.

Το Ύψωμα 731, όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ Σούρλας, κρατήθηκε από τους μαχητές των Τρικάλων του 5ου Συντάγματος στο σημείο αυτό, όπου, αν έσπαζε το μέτωπο, οι Ιταλοί θα βρίσκονταν σε τρεις ώρες στα Γιάννενα.

Τα Τρίκαλα, οι Θεσσαλοί, η Ελλάδα, είναι περήφανοι για τα τέκνα της, οι Θεσσαλοί του 5ου Συντάγματος θα πρέπει να γιορτάζουν, όπως προτάθηκε, την 9η Μαρτίου, ως ημέρα θυσίας και αναγνώρισης της προσφοράς τους για την ελευθερία της πατρίδας.

«Ίτε Παίδες Ελλήνων...».
Γοργά, γοργά επήγαιναν οι μάνες με τα βόλια
για να προφθάσουν τους αετούς
μην πέσουνε στη μάχη...

Τα κατορθώματα των Ελλήνων στον πόλεμο του '40, δεν άφησαν ασυγκίνητους τους ηγέτες των Μεγάλων δυνάμεων, όταν έλεγαν ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», μόνο που αργότερα πάντοτε μας ξεχνούν, οπότε η αιματοβαμμένη και πολλές φορές ελεύθερη Βόρειος Ήπειρος από τα ελληνικά στρατεύματα, παραμένει ακόμη δέσμια των αποφάσεων των Μεγάλων Δυνάμεων.

Δεν παραμένει όμως σκλαβωμένη η Ελληνική ψυχή των Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι μας έδωσαν ένα μάθημα του ελληνικού φρονήματος και της αγάπης και αυτοθυσίας για την Πατρίδα.
Στην συνέχεια του προγράμματος χόρεψαν Ελληνόπουλα δέκα έως δεκατριών ετών, οι Καρυάτισσες, «λαμπαδούλες» Ηπειρώτισσες και απάγγειλαν ποιήματα, που μας έκαναν όλους να δακρύσουμε.

Δακρύσαμε και συγκινηθήκαμε γιατί ζήσαμε εμείς, οι μεγάλοι σε ηλικία, όλες τις μεγάλες στιγμές εκείνης της εποχής, που τα δίναμε όλα για την Ελλάδα, αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η Ελληνική ψυχή και η Βόρειος Ήπειρος, μας δείχνει το δρόμο, ας αφήσουμε την καταστροφολογία, κι ας κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Πατρίδα, κι όχι τι μπορεί να κάνει εκείνη για μας.

Έχουμε την Ελληνική ιθαγένεια στην ταυτότητα, οι Ηπειρώτες την Ελλάδα την έχουν στην ψυχή τους, αυτό ειπώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, μας το απέδειξαν τα Ηπειρωτόπουλα, με τα ποιήματα και τις απαγγελίες τους, όταν τα ματάκια τους έλαμπαν γεμάτα από χαρά, από υπερηφάνεια, από ζεστασιά, που ήταν κοντά μας, κοντά στους ήρωες και τις μανάδες που γέννησαν αυτούς που άφησαν τα κόκαλα τους στο ύψωμα 731.

Θερμά συγχαρητήρια στις μανάδες, στους πατεράδες, στους δασκάλους της Βορείου Ηπείρου, που γαλούχησαν αυτούς τους νέους, συγχαρητήρια στον ηγέτη τους κ. Ξέρα, ένα μεγάλο μπράβο στον . Ελληνισμό, που κρατάει μέσα στην ψυχή του την Ελλάδα, την Πατρίδα, που εμείς την έχουμε και την ξεχνούμε, γιατί η διαπαιδαγώγηση της οικογένειας αλλά και της Παιδείας δεν είναι η κατάλληλη, όπως των παιδιών της Βορείου Ηπείρου που μας δείχνουν το δρόμο...

Μπράβο παιδιά της Ηπείρου, μπράβο γονείς, δάσκαλοι του Γένους...
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο γραφείο δημοσίων σχέσεων, στη κα Μπουντούρη, καθώς επίσης και στον κ. Σακελλαρίου που επιμελήθηκαν την εκδήλωση...

Μπράβο Ελλάδα, μπράβο Έλληνες...

Περικλής Βασιλός


Ἀναδημοσίευσις ἀπὸ τὸ trikalenews.gr, 13-3-2009.


Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ - Σελίδες Πατριδογνωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου