Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (ἱστολόγιον)
«Αἱ ἰταλικαὶ στρατιωτικαὶ δυνάμεις προσβάλλουσιν ἀπὸ τῆς 05:30 ὥρας τῆς σήμερον τὰ ἡμέτερα τμήματα προκαλύψεως τῆς Ἑλληνοαλβανικῆς Μεθορίου. Αἱ ἡμέτεραι δυνάμεις ἀμύνονται τοῦ Πατρίου ἐδάφους.»

Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (κεντρικὸς ἱστοχῶρος)
Σελίδες Πατριδογνωσίας - Φειδίας (ἱστολόγιον) - Περικλῆς Γιαννόπουλος - Ἀντίβαρο - Πολυτονικό

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009

28 Ὀκτωβρίου 1941: Ὁ πρῶτος ἑορτασμὸς τοῦ ΟΧΙ, μέσα στὴν κατοχή

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1941: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

5000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΦΙΠΠΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΙΕΡΟΥΣ


Έχει περάσει ένας χρόνος από την 28η Οκτωβρίου 1940. Η Πατρίδα έχει πέσει κάτω από την τριπλή κατοχή Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων. Αλλά οι Έλληνες δεν λυγίζουν. Το πρωί εκίνης της μέρας ξεχύνεταιστους δρόμους και κατευθύνεται προς το κέντρο. Τα τρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας των δυνάμεων κατοχής δεν τους πτοούν. Είναι αποφασισμένοι να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο του ιστορικού πλέον "ΟΧΙ". Σε κάθε γειτονιά γίνονται προσυγκεντρώσεις και με πορεία κατεύθαναν στο κέντρο δημιουργώντας ένα ποτάμι αντίσασης 5.000 τουλάχιστον Ελλήνων. ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΣΚΛΑΒΙΑ! Με συνθήματα και τον Εθνικό ύμνο δηλώνουν την ανυποταγή τους και γεμίζουν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με δάφνες στεφάνια και λουλούδια! Η Ιταλική καβαλαρία αποτελούμενη από καραμπινιέρους επεμβαίνει για να διαλύσει το πλήθος. Οι Ελληνες φωνάζοντας "ΑΕΡΑ" περιπαίζουν τους Ιταλούς και στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα εξελίσονται οδομαχίες με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς και συλλήψεις.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την ίδια ώρα εκφωνείται από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσάτσο (Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά την μεταπολίτευση) ο πρώτος πανηγυρικός για την 28η Οκτωβρίου.


Ἀναδημοσίευσις ἀπὸ τὸ ἱστολόγιον τῆς ἐφημερίδος Στόχος, 28-10-2009.


Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ - Σελίδες Πατριδογνωσίας

1 σχόλιο:

  1. Ἡ καλύτερη ἀπάντησις στὸ ἐρώτημα γιατὶ ἑορτάζουμε τὴν 28η Ὀκτωβρίου. Διαβάστε καὶ τὸ ἐξαιρετικὸν ἄρθρον τοῦ ἀ-εργώδους «Οἱ Γερμανοὶ εἶναι φίλοι μας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή