Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (ἱστολόγιον)
«Αἱ ἰταλικαὶ στρατιωτικαὶ δυνάμεις προσβάλλουσιν ἀπὸ τῆς 05:30 ὥρας τῆς σήμερον τὰ ἡμέτερα τμήματα προκαλύψεως τῆς Ἑλληνοαλβανικῆς Μεθορίου. Αἱ ἡμέτεραι δυνάμεις ἀμύνονται τοῦ Πατρίου ἐδάφους.»

Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (κεντρικὸς ἱστοχῶρος)
Σελίδες Πατριδογνωσίας - Φειδίας (ἱστολόγιον) - Περικλῆς Γιαννόπουλος - Ἀντίβαρο - Πολυτονικό

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Ἐλευθερία! 12 Ὀκτωβρίου 1944

ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ... ΕΙΝΑΙ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1944

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώθηκαν η Aθήνα και ο Πειραιάς, μέσα σ' ένα τεράστιο λαϊκό παραλήρημα. Eλληνικές σημαίες και καμπανοκρουσίες πλημμύρισαν την πρωτεύουσα, ενώ πλήθη κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους και στις πλατείες, πανηγυρίζοντας με ενθουσιασμό. Με ενθουσιασμό έγιναν δεκτά στην πρωτεύουσα τα βρετανικά στρατεύματα ενώ οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την άφιξη του Παπανδρέου και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στις 18 του ίδιου μήνα.


ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΨΕΛΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟ "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" ΚΑΙ ΑΣ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 1944

Από τις 6:30 το πρωί της Πέμπτης 12/10/1944, ξεκίνησε η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα, ενώ μέχρι τις 8 είχαν απομείνει ελάχιστοι Γερμανοί, οι οποίοι κατέθεσαν... στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ο λαός της Αθήνας, υπό τον ήχο των καμπάνων ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την ελευθερία τους, ενώ ένας στρατιώτης χωρίς να του έχει δοθεί εντολή υπέστειλε τη Γερμανική σημαία από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, δίνοντας το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας ελληνικές σημαίες έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη»... (ΙΜΕ)

ΤΡΕΛΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ


Ἀναδημοσίευσις ἀπὸ τὸ ἱστολόγιον τῆς ἐφημερίδος Στόχος, 12-10-2009.


Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ - Σελίδες Πατριδογνωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου