Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (ἱστολόγιον)
«Αἱ ἰταλικαὶ στρατιωτικαὶ δυνάμεις προσβάλλουσιν ἀπὸ τῆς 05:30 ὥρας τῆς σήμερον τὰ ἡμέτερα τμήματα προκαλύψεως τῆς Ἑλληνοαλβανικῆς Μεθορίου. Αἱ ἡμέτεραι δυνάμεις ἀμύνονται τοῦ Πατρίου ἐδάφους.»

Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (κεντρικὸς ἱστοχῶρος)
Σελίδες Πατριδογνωσίας - Φειδίας (ἱστολόγιον) - Περικλῆς Γιαννόπουλος - Ἀντίβαρο - Πολυτονικό

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009

Ἰούλιος 1943: Οἱ ἀντάρτες τοῦ ΕΔΕΣ καθηλώνουν 24 γερμανικὲς καὶ ἰταλικὲς μεραρχίες

ΖΕΡΒΑΣ ΚΑΙ ΕΔΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ! ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΒΓΑ ΚΑΙ ΔΕΣ...


4 Ιουλίου 1943: Εκτεταμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ)"Δύναμη 5.000 Ελλήνων ανταρτών του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ), συμμετέχοντας στο σχέδιο παραπλάνησης των δυνάμεων του Άξονα ως προς την περιοχή απόβασης των Συμμάχων (συμμαχική επιχείρηση "Τα ζώα"), αρχίζουν εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής, που κατά διαστήματα διαρκούν ως το τέλος Ιουλίου 1943. Η σφοδρότητα των επιθέσεων των Ελλήνων ανταρτών συντελεί στην πλήρη επιτυχία του σχεδίου, με αποτέλεσμα την καθήλωση των δυνάμεων του Άξονα στην Ελλάδα (10 γερμανικές και 10 ιταλικές μεραρχίες) και, επιπλέον, την προώθηση προς τον ελληνικό χώρο δύο ακόμη γερμανικών τεθωρακισμένων μεραρχιών." (Γενικό Επιτελείο Στρατού)

Δύο μέρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στις 6 Ιουλίου του 43 ένοπλα τμήματα του ΕΔΕΣ εμπλέκονται και διεξάγουν μεγάλη νικηφόρο μάχη εναντίον ισχυρών τμημάτων αλπινιστών στην Μηλιά Ηπείρου. Αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του ΕΔΕΣ ήταν να θεωρήσουν οι Γερμανοί την Ελλάδα πιθανό στόχο συμμαχικής απόβασης, απασχολώντας σημαντικό αριθμό δυνάμεων στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο και αποδυναμώνοντας τα λοιπά μέτωπα. Ο Ναπολέων Ζέρβας και οι Έλληνες Αντάρτες του, συμβάλουν αποφασιστικά στο αποτέλεσμα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Τιμή και αναγνώριση τους στην σημερινή Ελλάδα, βρίσκεται σε απόλυτη ανακολουθία με το μέγεθος του κατορθώματος τους, για πολιτικούς λόγους.


Ἀναδημοσίευσις ἀπὸ τὸ ἱστολόγιον τῆς ἐφημερίδος Στόχος, 4-7-2009.


Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ - Σελίδες Πατριδογνωσίας

1 σχόλιο: