Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (ἱστολόγιον)
«Αἱ ἰταλικαὶ στρατιωτικαὶ δυνάμεις προσβάλλουσιν ἀπὸ τῆς 05:30 ὥρας τῆς σήμερον τὰ ἡμέτερα τμήματα προκαλύψεως τῆς Ἑλληνοαλβανικῆς Μεθορίου. Αἱ ἡμέτεραι δυνάμεις ἀμύνονται τοῦ Πατρίου ἐδάφους.»

Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ (1940-44) (κεντρικὸς ἱστοχῶρος)
Σελίδες Πατριδογνωσίας - Φειδίας (ἱστολόγιον) - Περικλῆς Γιαννόπουλος - Ἀντίβαρο - Πολυτονικό

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

Ἑλένη Ἰωαννίδου, ἡ Ἑλληνίδα μάνα τοῦ 1940

Ἑλένη Ἰωάννου Ἰωαννίδου. Ἡ Ἑλληνίδα μάνα ποὺ ἔχασε τὸ παιδί της στὸν πόλεμο, τηλεγραφεῖ στὸν πρωθυπουργὸ Ἀλέξανδρο Κορυζή, ὡς ἄλλη Σπαρτιάτισσα, ἕνα νέο «ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς».

Πρὸς τὸν Πρόεδρον τῆς Κυβερνήσεως
Κύριον Ἀλέξανδρον Κορυζήν

Ὁ υἱός μου, Εὐάγγελος Ἰ. Ἰωαννίδης, ἀπωλέσθη εἰς τὰς ἐπιχειρήσεις τῆς Κλεισούρας.
Παρήγγειλα εἰς τοὺς τέσσαρας ἤδη ὑπηρετοῦντας υἱούς μου: Χρῆστον, Κώσταν, Γεώργιον καὶ Νίκον Ἰ. Ἰωαννίδην, νὰ ἐκδικηθῶσιν τὸν θάνατον τοῦ ἀδελφοῦ των.

Κρατῶ εἰς ἐφεδρείαν ἄλλους τέσσαρας: Πάνον, Ἀθανάσιον, Γρηγόριον καὶ Μενέλαον Ἰ. Ἰωαννίδη, κλάσεων 1917 καὶ νεωτέρων.

Παρακαλῶ κληθῶσιν ὀνομαστικῶς καὶ οὗτοι, εἰς πάσαν περίπτωσιν ἀνάγκης τῆς Πατρίδος ἢ τυχὸν ἀπωλείας ἑτέρου τέκνου μου πρὸς ἐκδίκησιν ἐχθροῦ.
Γνωρίσατε Βασιλέα μας ὅτι ὕστατον ἐπιφώνημα θέλει εἶναι:
ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΣ

Ἑλένη Ἰωάννου Ἰωαννίδου
Κυπαρισσία, 2 Φεβρουαρίου 1941

Τὸ ἄγαλμα τῆς Ἑλένης Ἰωαννίδου στὴν Κυπαρισσία

Ἡ βάση τοῦ ἀγάλματος

Ἡ Ἑλένη Ἰωαννίδου τιμήθηκε ἀπὸ τὴν Τοπικὴ Ἕνωση Δήμων καὶ Κοινοτήτων Ἀττικής καὶ τὸν Δῆμο Κυπαρισσίας, σὲ διήμερο ἐκδηλώσεων (28-29 Μαρτίου 2009) στὴν Κυπαρισσία ὑπὸ τὴν αἰγίδα τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων, ὅπου ἀνακηρύχθηκε «σύμβολο τῆς Ἑλληνίδας μητέρας τοῦ Ἔπους τοῦ 1940» καὶ ἔγιναν τὰ ἀποκαλυπτήρια τοῦ ἀγάλματός της. Ἀκολουθοῦν σχετικὲς δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου «Ὁ Κυπαρισσιώτης».


Διήμερο εδηλώσεων για την Ελληνίδα Μητέρα παρουσία προσωπικοτήτων

(Ὁ Κυπαρισσιώτης, 28-3-2009)

Μεγάλη ημέρα για την Αρκαδία που με ένα διήμερο εκδηλώσεων τιμά τους Ήρωες που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία. Ετσι σήμερα Σάββατο (28-3-2009) η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και ο Δήμος Κυπαρισσίας υπο την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει ένα διήμερο εκδηλώσεων για το σύμβολο της Ελληνίδας Μητέρας του Έπους του 40.
Το βράδυ στις 7:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κυπαρισσίας 'Αλέκος Παπαδόπουλος' θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση απο τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Σούρλα, του βιβλίου τoυ 'Οι Ήρωες του 1940 περιμένουν'. Στη συνέχεια θα διεαχθεί θεατρική παράσταση με τίτλο 'Η Γυφτοπούλα της Ελένης' απο τους μαθητές του Β Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας. Την Κυριακή στις 11 το πρωί στο τέρμα της οδού Αθανασίου Ιωαννίδη στην παλιά πόλη της Κυπαρισσίας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελένης Ιωαννίδη σανσύμβολο της Ελληνίδας Μητέρας του έπους του 1940. Παρών στις εκδηλώσεις θα είναι ο Πρόεδρος της Τ.Ε.ΔΚ.Α. και Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος ο οποίος έχιε Μεσσηνιακές ρίζες, ο Νομάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος της ΕΝΑΕ αλλά και ο πολιτικός κόσμος του Νομού καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλεων Δυνάμεων.

Κείμενο απο radio936.gr


Τιμή και σεβασμός στην Ηρωίδα Ελληνίδα Μητέρα του έπους του 1940

(Ὁ Κυπαρισσιώτης, 29-3-2009)

Μια βραδιά τιμής και σεβασμού στις Αγωνίστριες του Έπους του 40 διεξήχθη χθες βράδυ (28-3-2009) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κυπαρισσίας 'Αλέκος Παπαδόπουλος' με αφορμή την παρουσίαση απο τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Σούρλα, του βιβλίου τoυ 'Οι Ήρωες του 1940 περιμένουν'. Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του μετά την παρουσίαση του βιβλίου του εστίασε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης μέσα απο το Έπος του 40 και τις Ελληνίδες που έδωσαν τα πάντα για την Πατρίδα θεωρώντας ως χρέος των Πολιτικών να μάθουν καλά την Ελληνική Ιστορία. Μάλιστα η μνημόνευση στο βιβλίο του κ. Σούρλα για την προσφορά της Μάνας που έστειλε τα παιδιά της μετά απο επιστολή της στο τότε Πρωθυπουργό στην πρώτη γραμμή του μετώπου αποτελεί φωτιενό παράδειγμα αυτοθυσίας.
Ενδιαφέρον παρουσίασε η ανάλυση του μηνύματος του βιβλίου απο τον στρατηγό ε.α. κ. Κωνσταντόπουλος για το έπος του 40 που γράφτηκε με αίμα και αυτοθυσία στα Ελληνοαλβανικά σύνορα καθώς η αποστολή των 9 παιδιών της Ελένης Ιωαννίδου για το ιδανικό της Ελευθερίας αποτελει παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές.
Το κοινό ακολούθως χειροκρότησε την προσεγμένη Παράσταση 'Η Γυφτοπούλα της Ελένης' απο τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, παράσταση η οποία με θεατρική μαεστρία παρουσίασε τα γεγονότα της εποχής στο μαρτυρικό τόπο της 'Αρκαδιάς'.
Σε ότι αφορά τους επισήμους παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Τ.Ε.ΔΚ.Α. και Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος που ως γνωστόν έχει Τριφυλιακές ρίζες, ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσοστομος, εκπρόσωποι των Ενόπλεων Δυνάμεων, σύσσωμο το Δ.Σ. της πόλης με τους Δημάρχους Κυπαρισσσίας κ. Σαμπαζιώτη, Αυλώνος κ. Φιλντίση και Δωρίου κ. Τάκη. Στο τέλος της πλούσιας εκδήλωσης απονεμήθηκαν οι τιμητικές βραβεύσεις των απογόνων της Ελένης Ιωαννίδου αλλά και το προσκλητήριο πεσόντων του Έπους του 40, με ξεχωριστή στιγμή να αποτελεί η βράβευση των επιζόντων όλων των οικογενειών που θυσιάστηκαν στο ηρωικό Έπος του 1940.


Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος Ελένη Ιωαννίδη

(Ὁ Κυπαρισσιώτης, 30-3-2009)

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της ηρωικής Ελληνίδας Μάνας του Έπους του 40 πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (29-3-2009) το πρωί στο τέρμα της οδού Ιωαννίδη, στην γνωστή κόντρα της πόλης, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Νομού και εκπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων αλλά και των Ενόπλεων Δυνάμεων.
Στην συγκινητική ατμόσφαιρα παρών εκτός απο τον Α' Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γεώργιο Σούρλα, ήταν ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ στρατηγός κ Ζάρρας, ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. κ. Καλογερόπουλος, ο Νομάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δράκος, οι βουλευτές κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Κουσελάς, η πολιτευτής κα Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Αντινομάρχης κ. Σωτ. Παναγιωτόπουλος, οι Δήμαρχοι Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης, Αυλώνος κ. Φιλντίσης, Δωρίου κ. Τάκης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Θυμάτων Αναπήρων Πολέμου, αλλά και οι απόγνοι της οικογένειας Ιωαννίδη.
Την προσφορά στη Πατρίδα της Ελληνίδας Μητέρας αλλά και όσων θυσιάστηκαν απο την Κυπαρισσία στις μαρτυρικές εκείνες εποχές ανέπτυξε ο κ. Σούρλας ο οποίος θα προτείνει στη Βουλή να καθιερωθεί ως μνήμη Ελληνίδας Μητέρας του Επους του 40 η Ελένη Ιωαννίδη και να καθιερωθεί Πανελλαδικά. Συγκινητικά λόγια απεύθυνε ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Καλογερόπουλος για την αυτοθυσία των Ελλήνων που με ιδιαότερο τρόπο χαρακτηρίζει τους Κυπαρίσσιους, ενώ ο κ. Παύλος Ιωαννίδης ως απόγονος της θρυλικής οικογένειας αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσφοράς της Μάνας και των γόνων της που βρέθηκαν κοντά σε δύσκολες στιγμές της Πατρίδας.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης αναφέρθηκε στην προσφορά της οικογένειας Ιωαννίδου στη πόλη αλλά και στις ηρωικές σελίδες που γράφτηκαν εκείνη την εποχή. Με ιδαίτερη συγκίνηση ανέλυσε την πρωτοβουλία του Δήμου αλλά και της προθυμίας της Βουλής των Ελλήνων να συμμετάσχει στο εγχέιρημα με την έμπρακτη χορηγία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.
Συγκινητική ήταν η στιγμή που το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Κυπαρισσίας αποκάλυψε το Αγαλμα που φιλοτεχνήθηκε, αλλά και η τιμητική αποκάλυψη των ηρώων που θυσιάστηκαν το 1941 καθώς η απόγονος μιας οικογένειας που πρσσέφερε στον Αγώνα με δάκρυα στα μάτια παρέλαβε την Σημαία. Tέλος έγιναν τα αποκαλυπτήρια και της μαρμάρινης πλάκας στη μνήμη των γυναικών, Ειρήνης Ντούφα, Νικολέτας Φρούσου, Μαριγώς Λιακοπούλου και Παναγιώτας Καρδίτσα, θύματα των βομβαρδισμών του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας στις 3 Μαρτίου 1941 στην Κυπαρισσία.


Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ - Σελίδες Πατριδογνωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου